Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2941   

Phytophthora phaseoli
Mildiyö Hastaligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Phytophthora phaseoli Thaxt. fungal bir hastalik etmenleri olup, lima fasulyelerinde mildiyö hastaligina neden olmaktadir. Hava kosullari hastalik için elverisli oldugunda, hastalik etmeni oldukça tahripkar bir hastalik olabilir. Hastalik etmeni dallanmis uzun spor tasici organlara (sporangiofor= spor tasiyan organ) sahiptir ve bunlar üzerinde mildiyöler için tipik olan limon formundaki sporongisporlar bulunur. Bu sporlarda su içerisinde hareketli olan zoosporlari meydana getirir ve zoosporlarin çimlenmesiylede bitkiler infekte olur. Infeksiyondan sonraki bir kaç gün içerisinde de yeni sporangiosporlar olusur. Sporangiosporlar rüzgar ve böcekler tasinabilir. Sporangiospor ve zoosporlar kisa yasamli üreme organlari olup, bunlar kis gibi olumsuz kosullarda canliligini koruyamaz. Misellerde fasulye tohumlarinin içerisine yerlesmezse, bunlarda canliligini kaybedebilir. Fungal etmen seksüel spor devresi olusan oosporlari sayesinde kis kosullarini geçirir. Bu sporlar fasulye meyvelerinde ve kotiledonlarda da bol miktarda üretilir ve bir sonraki sezon için en iyi inokulum kaynaklarini olustururlar. Hastalik etmeninin yasama kosullari domatesde hastalik yapan Phythophthora hastaligina benzer. Uzun süre devam eden sis ve çiseleyen yagmur ortamlari hastaligin en iyi sekilde ortaya çiktigi hava kosullaridir. Spornaiosporlar nemin % 95 asagi düstügü ortamlarda fazla yasayamaz. Sporlar e n iyi 10 °C sicaklikda 2 ya da 3 saat geçen bir süreye gereksim duyarak çimlenirler. Sicaklik düser ya da artarsa sporlarin çimlenme zamanlari azalabilir. Sporagiosporlardan olusan zoosporlar 25 °C sicakliklarda çok daha çabuk ve hizli bir sekilde çimlenmektedirler, sicaklik 30 °C' ye yaklastiginda ise fungus ölmektedir. Serin nemli geceler ve orta derece geçen günler patojenin yayilasi için ideal ortamlardir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeninin en çarpici belirtisi meyveler üzerinde belirli bölgeler seklinde olusan beyaz unlu bir tabakanin varligidir. Hastalikli doku ile saglikli doku arasinda mor bir çizgi meydana gelmektedir. Sonuçya fasulye meyvesi deforme olur, kurur ve siyah bir renk alir. Böyle infekteli fasulye meyveleri çok siddetli enfeksiyonlarin ortaya çiktigi zamanlarda görmek mümkündür. Genç sürgünler, çiçekler ve yapraklarda hastaliktan etkilenir. Ince sürgün ve ve çiçekler hastasliktan dolayi deforme olur ve üzerlerinde beyz küflü bir tabaka meydana gelir. Beyaz küflü gelisme yapraklarda nadir olarak ortaya çikar, f akat yaprak damarlari mor renk ve katlanmis bir sekil almaktadir.

P. phaseoli P. phaseoli

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli bitkiler tercih edilmeli.
2. Hastaliktan ari ve dranaji iyi topraklarin seçimi.
3. Bitkileri su stresinde birakmamali.
4. En az üç yil ürün rotasyonu yapilabilir, eseyli üreme organi olan oospor olumsuz kosullara uzun süre dayandigindan etkili olmayabilir.
5. Hastalikli bölgelerde dikkatli çalisilmali, saglikli alanlara toprak, alet ve hasta bitkiler tasinmamali.
6. Asiri sulamadan kaçinilmali, su birikimi engellemeli ve yapilabilirsa damlama sulama tavsiye edilmeli.
Kimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Azoxystrobin SC 250 g/l (75 cc)
Bakir Oksiklorid WP 50% (300 g)
Bakir Oksit WP 50% (500 g)
Bakiroksiklorid SC 700 g/l (200 cc)
Bakir kompleks+Mancozeb WP 21+20% (300 g)
Captan WP 50% (300 g)
Chlorothalonil WP 75% (200 g)
Chlorothalonil+Bakiroksiklorid WP 25+25% (250 g)
Dichlofluanid WP 50% (200 g)
Dimethomorph+Mancozeb WP 9+60% (250 g)
Dimethomorph+ Bakiroksiklorid WP 6+40 (300 g)
Imalazil EC 500 g/l (30 cc )
Folpet WP 50% (300 g/dekar )
Mancozeb WP 80% (200 g)
Maneb WP 80% (200 g)
Metiram Kompleks DF 80% (150 g )
Metalaksil+Mancozeb WP 8+64% (250 g)
Ozadixyl+Mancoeb WP 10+56% (200 g/dekar)
Ofurace+Folpet SC 60+450 g/l (200 cc)
Ziram WP 80% )
300 g)
YCMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Phytophthora phaseoli
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net